sidebar-right h Kissatarhaa rakentamassa, osa 2: toteutus | Annukan Pörriäispuutarha

Top Social

Kissatarhaa rakentamassa, osa 2: toteutus

19 marraskuuta 2012
Tämän kesän yksi rakennusurakoistamme oli kissatarha kolmelle siperiankissallemme. Ensiksi suunnittelimme tarhan valittuun paikkaan sopivaksi ja sen jälkeen aloitimme rakennustyöt. Kissatarhan paikka määräytyi pitkälti sen mukaan miten sen järkevimmin sai istumaan muuhun taloon, pihaan ja terassiin nähden. Tarhan paikka on puolesta päivästä lähtien aurinkoinen joten ensi keväänä pitää vielä lisätä tarhaan varjostusta esim. bambuverhoilla ja köynnöstävillä kasveilla. 

Tarhalla on kokoa reilu 3 neliötä, pituutta siinä on kolmisen metriä ja syvyyttä 120cm. Kissatarha rakennettiin entisen pannuhuoneen kylkeen joka näkyy olohuoneemme ikkunasta, näin voimme katsella helposti mitä kissamme tarhassa touhuavat. Tarhaan ei ole vielä kulkua sisältä mutta sellainen on tulossa käynnissä olevan sauna-, pesuhuone- ja pyykkituparemontin myötä. Sitten kisumme saavat kulkea vapaasti oman tahtonsa mukaan tarhaan. Veikkaan että Leevi-kisumme on tulevaisuudessa siellä jatkuvasti...

Tarhan rakentaminen alkoi pohjatöillä. Tähän kuului mullan poisto, mitä ei ollutkaan paljoa jäljellä, kiitos viimekesäisen terassialueen nurmikonpoiston. Ensimmäisenä kesänä teimme routaeristykset talon reunustoille ja siellä mullat oli valmiiksi vaihdettu eristeisiin ja soraan. 

Runkopuille tehtiin perustus lekaharkoista jotka upotettiin tukevasti soraan. Perustus on tarkoituksella järeä jottei tarhaan pääse kaivautumaan myyrät, ketut tai naapurin vapaana kulkevat kissatkaan.

Tarha on muuten suorakaiteen muotoinen mutta perimmäinen nurkka tehtiin viistoksi jotta talon taakse pyykinkuivaustelineelle olisi helppo kulkea. Samalla tarhaa pidennettiin jatkumaan yli talon kulman n. puolella metrillä jotta kissamme voivat tarkkailla maailman menoa kulman takana. 
Kaikki puuosat maalattiin maalarin valkoisella ennen rungon kasausta. Runko kiinnitettiin talon seinään tukevuuden varmistamiseksi, siinä otettiin huomioon talvien lumikuormat. Tarha kyllä kestää jos vain valokate pysyy ehjänä, siitä täytyykin runsaslumisina talvina harjata lumet säännöllisesti pois.

Kun runko oli kasassa oli vuorossa valokatteen kiinnitys. Kattomateriaali taittaa hieman auringon valoa ja oli myös kohtuullisen edullista materiaalina. Valokate kiinnitettiin poikittaisiin tukirimoihin ja kissojen kiipeilypuu tuettiin useasta kohdasta katto- ja runkorakenteisiin.

Sopivaa verkkoa löysimme k-raudasta nimellä jänis/eläinverkko.  Siinä on sen verran pieni silmäkoko ettei siitä mahdu läpi mikään pientä ötökkää suurempi, ja lanka on tarpeeksi paksu ollen myös tarpeeksi jämäkkä pitämään kissat tarhassa.


Kiipeilypuu tehtiin pihamme vanhasta, kuolemaisillaan olevasta päärynäpuusta. Tasot teimme kierrätysmateriaalista, eli talomme mukana tulleista vanhoista terassikalusteista. Kokeilimme tasojen paikkoja ja muotoja ensiksi pahvimalleilla ennen tasojen sahaamista ja kiinnittämistä. Tasot kiinnitettiin niin tukevasti paikoilleen että ne varmasti pysyvät paikoillaan hievahtamatta vaikka kissat hyppisivät tarhassa kuinka villisti tahansa. Jos tasojen tekijä pystyy roikkumaan tasoissa niin silloin se on varmasti tarpeeksi tukeva! Ainakin kerran vuodessa täytyy tarkistaa että kiinnitykset eivät ole lahonneet silloin kun tasot kiinnitetään luonnonpuuhun.

Tarhan pohja oli aluksi pelkkää sepeliä ja sen näki kuinka kissamme välttelivät sillä kulkemista, ei tunnu kivalta pehmotassuista. Tämän takia pohjalle laitettiin kiveys luonnonkivistä jolla on mukavampi tassutella. 

Materiaalit ja kustannukset

Sepeli 32
Lekaharkot k-raudasta, 20€
Sokkelikaistahuopa puun ja harkon väliin 7€ (estää kosteuden nousemisen perustuksesta puuhun)
Runko 48x74mm mäntylankkua, 89€
Maali 30€
Katto valokate 50€
Verkko eläinverkkoa k-raudasta 50€
Mutterit, saranat, prikkoja, ruuveja 49€ 

Oven materiaalit ja kattorimat löytyivät omista varastoista. Kiipeilypuu omalta pihalta, puun tasot vanhoista pihakalusteista. Pohjan kivet on pihaltamme kaivuutöiden aikana nousseita kiviä sekä osa isoimmista on tien penkoilta kerättyjä.

Hinta yhteensä 327€


Lopuksi vielä lisää kuvia tarhasta:

 
28 kommenttia on "Kissatarhaa rakentamassa, osa 2: toteutus"
 1. Siis wau! Älyttömän upea tarha, kyllä kisujen kelpaa siellä ens kesänä ottaa arskaa ja pyydystellä kärpäsiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D

   Pikkasen on vielä lisätasojen kiinnittelyä ja kiveysten viimeistelyä tekemättä tarhassa. Varjostus on kanssa kevään työlistalla ensimmäisenä jotta voivat sitten ottaa rennosti koko kesän... :)

   Poista
 2. Tarha on juuri niin hieno, kuin miltä kuvat näyttivät! Kissoilla on loistavat oltavat siellä. Tuo sisältä suoraan kulkeminen on hyvä juttu, ainkin meillä se helpottaa arkea paljon. Meidän suunniteltu kissatarhan peruskorjaus siirtyi ensi kesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Leevi olisi koko ajan menossa tarhaan, suoraan tarhaankulku on kyllä ihan ehdoton! :)
   Sulla on nyt sitten vielä aikaa suunnitella peruskorjausta, suunnittelu monesti onkin se kivoin vaihe projekteissa... ;)

   Poista
 3. Älyttömän hieno tarha ja vielä parempi postaus. Varsinkin tuo työohje ja kustannuspolitiikka sellaista haluaville. Voikun olisikin edes yksi kissa. Tällainen on kyllä aika luksusta kotikissa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Kati! :D

   Itsekin netistä muiden ohjeita bonganneena arvostan nätiä työohjeita ja kustannusarvioita varsinkin. Tokihan hinta määräytyy tarhan koon ja käytettävien materiaalien pohjalta mutta antaapahan vähän osviittaa. :)

   Poista
 4. Tämä tarha on ihan täydellinen, näkeehän sen jo kissojen ilmeistä. Oma heinäpelto ja puu, kaikki ihan mahtavaa. Turvallinen ulkoilupaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Kissat on kyllä olleet ihan tyytyväisiä tarhaan. Aluksi pääsivät tarhaan siten että tasot oli vielä tekemättä, olisitpa nähnyt ilmeet kun tasot ilmestyivät tarhaan! Voi sitä riemun määrää! :D

   Poista
 5. Hieno kissatarha! Varmaan oli mukava ja hykerryttävää seurata miten kissat reagoivat, kun pääsivät ensimmäistä kertaa tarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eiju! Oli kyllä ihana seurata kissojen tarhaan tutustumista, varsinkin sitten kun saatiin tasot paikoilleen! :)

   Meinataan vielä tehdä uusia tasoja joten uutta ihasteltavaa on kissoille vielä edessä... :D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Juu tuntuu olevan kisujen mielestä! Vielä kun saavat päätäntävallan kulkea itse tarhaan milloin huvittaa niin sitten on varmasti vielä mieleisempi! :)

   Poista
 7. Ihan mahtava! Ja voi kun Leevi ja Wanda ovat siellä ihan onnessaan, lutuset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain olekin! :)
   Elviira on vasta nyt syksyllä päässyt tarhaan kun kuvien ottohetkellä kauniina kesäpäivinä hän oli hoitelemassa vauveleitaan...

   Poista
 8. Kerrassaan upeaa työtä ja hyvän näköinen on kisuleiden ulkoilutarha. Jotain tuollaista pitäisi meidänkin Hiltuselle väsäillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Hiltunenkin olisi varmasti tarhasta onnellinen! :)

   Poista
 9. Voi wau - todella todella super hieno!!!

  VastaaPoista
 10. Vau miten hieno! Me ollaan suunniteltu meidän kisuille myös jonkinlaista ulkotarhaa, mutta ei olla saatu mitään aikaiseksi.. Kulku sisätiloista olisi toiveissa meilläkin. Kiitos vinkeistä, jospa ensi kesänä täälläkin reipastuttaisiin rakentelemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saska! Odotan kyllä kovasti tuota että kissamme pääsevät tarhaan sisäkautta, jännä nähdä miten oppivat sinne itse omin avuin menemään.
   Olisi jännä nähdä sinun ja muidenkin tarhoja sitten jos ja kun innostutte rakentamaan! :)

   Poista
 11. Komea tarha todellakin! Meillä on pienemmällä budjetilla kaikenlaisesta jämästä toteutettu kokonaisuus, ja saunan ikkunasta suoraan kissoille käynti tarhaan myös. On laiskan ihmisen unelma kyllä ;) Meillä kissat tajusivat ikkunan olemassaolon ja avautumisen sillä sekunnilla, kun sen ensimmäisen kerran heille kuljettavaksi avasin, joten siitä ei ole kyllä huolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia Anneli! Meillä on tuo tuleva uloskäynti kissoille sen verran monen mutkan takana, mutta eiköhän nuo sen nopeasti opi. Fiksuja katteja ovat onneksi. :)

   Poista
 12. Hieno tarha hienoille kissoille, kerrassaan upea. Tyttärelläni oli entisessä asuinpaikassa hieman samantyyppinen kissatarha, jonne käynti oli toisen makuuhuoneen ikkunasta. Myös hänen kissansa oppivat nopeasti reitin ulos ja viihtyivät hyvin tarhassaan.
  Tuo ruoho kruunaa komeuden. Varmasti kissat viihtyvät ja ihmisen silmäkin tykkää.

  VastaaPoista
 13. Pitäisi kyllä tuollainen hankkia, mutta hinta on aika kiperä meidän perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tarhan kustannuksia kannattaa laskea että mitä siitä tulisi jos omalle pialle tekee. Tarhan koko vaikuttaa ja esim. se että tarviiko laittaa valokatetta, ja jos jostain saisi kierrätyspuuta runkoihin. :)

   Poista
 14. Mitenkäs talvi? Tuleeko katolta lunta tarhan katolle ja miten se sen kestää? T. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Johanna! Viime talvi oli kissatarhamme ensimmäinen ja sen tuo kesti ihan hyvin. Meidän talo on valmistunut vuonna -70 ja silloin rakensivat aika matalalla kallistuksella katot, eli lumet jää katolle ja vasta keväällä tulevat alas. Viime talvena mieheni kolasi lumet päädystä alas eli eivät tulleet kissatarhan päälle. Ne mitä satoi kissatarhan päälle poistettiin aika-ajoin maasta käsin sellaisella pitkällä kepillä jossa oli päädyssä poikkilauta, sai siten lumikuorman kevennettyä.

   Kyllä valokatteet aika hyvin lumikuormaa kestää, varsinkin jos alapuolella on kunnolliset tukipuut. Jos lunta putoaa korkealta painava kuorma, voisin kuvitella että menee rikki kuitenkin.

   Poista