sidebar-right h Taistelua tuulimyllyjä vastaan | Annukan Pörriäispuutarha

Top Social

Taistelua tuulimyllyjä vastaan

03 kesäkuuta 2010
Aikaisemmin en tunnistanut enkä tiennyt vuohenputken olemassaolosta. Noh, nytpähän tiedän. Pihamme on vuonna -70 perustettu ja ollut huonolla hoidolla ainakin viimeiset kymmenen vuotta. Rikkaruohot siis ovat päässeet valtaamaan laajalti alaa. Reunamat on vuohenputken peitossa. 


Piharemontin yhteydessä traktori mylläsi pinnan mutta pintamultia ei vaihdettu. Olisi ehkä pitänyt. Olen koettanut lukea netistä keinoja vuohenputken hävittämiseen mutta se tuntuu olevan melko mahdoton tehtävä. Ihan on pistänyt masentamaan enkä ole tullut ottaneeksi uusia kuvia muutamaan päivään.
Tuossa oikealla olevassa kuvassa on puun takana olevalla alueella hyvin paljon vuohenputkea, huono kuva mutta ainut jonka tuosta löysin ajalta ennen traktoria.


Sen verran olen saanut perattua kiiltotuhkapensasaidan alta vuohenputket että tällä hetkellä on siistiä. Sieltä ne vihuliaset kasvit vaan uudelleen nousevat. Yhden alueen pihasta meinaan kattaa ensi kesään asti muovilla, sinnepähän tukahtuvat ja ehkä nousee vähän vähemmän rikkaruohoja sen jälkeen. Siemenestähän niitä kuitenkin sitten vielä kasvaa mutta jos juurakot edes tukahtuisivat. Myrkkyjä en halua käyttää. 


Jos sitä saisi maanpeittokasveilla vallattua alaa vuohenputkelta? Taistelu ainakin on edessä, saa nähdä kuka voittaa...
6 kommenttia on "Taistelua tuulimyllyjä vastaan"
  1. Sattumalta eksyin blogiisi ja ajattelin yhden vinkin jakaa: luin joltain keskustelufoorumilta, että round-up (tai vastaava) tehoaisi vuohenputkiin. Käsittely tosin täytyy uusia monia kertoja, ehkä jopa useampana kesänä peräkkäin. En tiedä tehoaako tuo aine todella, mutta ajattelin kuitenkin vinkata... :)

    VastaaPoista
  2. Juu kiitos ja hauskaa kun eksyit blogiini! Onhan tuota rounduppia suositeltu mutta myrkky mikä myrkky. Meillä on tuossa takana avo-oja ja tuo aine on haitallista vesistöön joutuessaan, ei kuitenkaan hajoa tarpeeksi nopeasti.

    VastaaPoista
  3. Itse olen käuttänyt sanomalehtiä tukahduttamiseen: siis paksusti( 4-5 lehteä) lehtiä levitetään maahan ja multaa päälle sen verran ettei lehtiä näy. Lehdet maatuvat aikanaan ja hillitsevät aika tehokkaasti rikkojen kasvua. Ja on ekologista!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Piitu vinkistä! Oletko kokeillut miten toimii vuohenputkeen? Olen lueskellut erännäisistä keinoista, yksi oli kesannointi ja maan kyntäminen/jyrsiminen kesän ajan. Toinen vinkki oli niittää vuohenputki maantasaan, sen pitäisi näännyttää kasvi kun ei pääse yhteyttämään. Kolmas ekologinen myrkyttäminen oli etikalla suihkuttaminen. Kokeilin tänään vinkkejä numero kaksi ja kolme. Tuota etikkaa kokeilin ihan muutamaan kasviin, huomenna menen katsomaan miten kasvit voivat...

    VastaaPoista
  5. En ole kokeillut vuohenputkeen tuota konstia, mutta esim. voikukkaan ja juolaan se on tehonnut aika hyvin. Etikasta olen kuullut että se tehoaa joksikin aikaa...? Kerro sitten kuinka se sinulla tehoaa.

    VastaaPoista
  6. Etikalla näyttäisi ainakin lehtiosat ruskistuvan. Saa nähdä tehoaako myös juuriosaan. Meinaan pitää pienen testialueen kesän ajan jossa katson tehoaako yksittäisiin kasveihin, ei viitsi kuitenkaan isoja aloja ruiskuttaa etikalla, happamoittaa maata kuitenkin.

    Muut osat pihasta jyrsin useamman kerran kesässä ja poistan kaikki juurakot ja kasvit. Pensaiden alta kitken käsipelin juurineen. Vanha valittujen palojen "enemmän iloa puutarhasta" kirja sanoo vuohenputken hävittämisestä seuraavaa: kevätmuokkauksessa juurakot poistetaan, haraus ja perkaaminen. Myöskin: usein toistuvana, esimerkiksi kesantopelloilla, muokkaus on hyvä rikkakasvien torjuntakeino. Sen avulla voidaan hävittää muiden muassa leinikit, hierakat, voikukat ja vuohenputketk laajoiltakin viljelyalueilta.

    Ojan penger onkin sitten testi numero kolme jossa leikkaan kasvin mutta en kitke juuria. Rinne on niin tiukkaa savea että sitä ei oikein saa kynnettyä.

    VastaaPoista