perjantai 2. joulukuuta 2011

Etupihan muutos kahdessa kesässä

28.4.2010 etupihalla oli sammaloitunut nurmikko ja ränsistyneitä pensaita.


1.5.2010 vaihdoimme lehtipensasaidan tilalle tuijat kasvamaan. Mieheni kaveri tuli apuun kaivinkoneen kanssa ja poisti ensiksi vanhat pensaat pois tieltä ja kaivoi samalla reilun kaivannon tuijille ja siihen tuotiin uutta multaa tilalle. Seuraavassa vaiheessa etupihalla oli kuljettu edestakaisin kaivinkoneella kun talon vierusta kaivettiin auki ja sinne lisättiin routaeristys. Maa oli pakkautunut kivikovaksi ja sitä sitten jyrsimellä möyhennettiin. Siinä samalla 26.5.2010 rakensin ensimmäisen osan etupihasta valmiiksi tekemällä kivikkokukkapenkin. Wanda ja Leevi olivat toki mukana arvioimassa työnjälkeä.Etupihan rakennus jatkui kesä-heinäkuussa ensiksi polusta ja sitten kasvien istuttamisesta ja kivipolkujen rakentamisesta. Siirsimme kauniin vuorimännyn toisesta kohtaa pihaa paremmalle paikalle etupihalle.
Etuallalla alemmassa kuvassa näkyy myös istuttamani Tsuga Canadensis, eli Kanadan hemlokki. Se olikin vahingossa eri mallinen hemlokki kuin kuvittelin ostaessani, piti ostamani pensasmallinen eikä korkeaksi puuksi kasvava niinkuin tämä. Tarkoitus oli jo tämänvuoden kesällä siirtää se paremmalle kasvupaikalle missä sillä olisi enemmän tilaa kasvaa mutta se jäi ensi kevääseen muista pihanrakennuskiireistä johtuen. 

4.5.2011 istutin lahjaksi saamani riippajapaninlehtikuusen ja jatkoin pihan muokkausta rikkaruohottuneeseen nurkkaan päin. 

Käytin etupihalla paljon erikokoisia mukulakiviä jotka on kaikki löytyneet omalta pihaltamme routaeristeitä maahan kaivaessamme. Talomme on rakennettu 70-luvulla saviselle maalle ja siihen on tuotu paljon hiekka- ja kivimaata ympärille. 


Vasemmalla tilanne 24.4.2011 ja alemmassa kuvassa 2.7.2011. Olen istuttanut tuohon uuteen osaan syyshortensian, kellokuusaman suklaakirsikan ja lumipalloheiden.

1.11.2011 Etupiha valmistautui tulevaan talveen valmiiksi rakennettuna. Istutin syksyllä kivien sekaan kivikkokasveja, esim. sammalleimuja ja erillaisia maksaruohoja. Lisäksi täältä löytyy kahta erilaista heinää, sininataa ja niittyräpelöä. 

Talven aikana olen ajatellut tehdä blogiini uuden sivun johon kerään kuvien kera nimiä pihani kasveista jotta oppisin muistamaan mikä oli mikäkin. :)

4 kommenttia: