maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kissatarhaa rakentamassa, osa 1: suunnittelu

Klikkaamalla kuva isommaksi, click the image to view it larger.

Meillä asustaa kolme siperiankissaa, yhdeksänvuotiaat siskokset Wanda ja Leevi, sekä maaliskuussa vuoden täyttänyt Elviira. Kissamme elelevät sisäkissoina ja ulkoilu tapahtuu valvotusti valjaissa. Totutimme kissamme valjaisiin heti pienestä pitäen ja hyvin siinä oppivat kulkemaan, alun valjaiden pureskelua lukuunottamatta. Nykyään valjaita ei enää onneksi pureskella vaan  kuuluu iloista hurinaa kun niitä puetaan päälle. 

Kissatarha on ollut pitkään haaveenamme jotta kisumme voisivat oleilla ulkona enemmänkin, he kun tykkäisivät tuntitolkulla istuskella, haistella ilmaa ja katsella maailman menoa. Muuttomme omakotitaloon Nurmijärvelle vuoden 2009 lopulla käynnisti varsinaisesti kissatarhan suunnittelun, tänä kesänä tarha on nyt vihdoin työn alla!

Wanda

Mitä kaikkea tarhaan tulisi?

1.Ruoho
Ruohoa on kiva puputtaa joten sitä pitäisi tarhassa tietenkin olla! Talven jälkeen varsinkin Wanda suuntaa heti ensimmäiselle lumen alta sulaneelle pläntille ja etsii ruohotuppoja.
Ajatuksena olisi valaa betonista allas mullalle ja kylvää siihen kissanruohon eli ohran siemeniä. Muutaman kerran kesässä pitää kylvös uusia. Kylvöallas helpottaa tarhan ylläpitoa verrattuna siihen että koko kissatarhan pohja olisi nurmikolla, sitä kun pitäisi jatkuvasti olla leikkaamassa! 

Leevi


2.Kiviä
Kiviäkin tarhassa pitää toki olla, niiden päällä on kiva tepastella! Tarhan pohjaksi olemme suunnitelleet soraa, mutta se ei tunnu tassun alla kivalta. Niille alueille joissa tulemme myös itse kävelemään laitamme litteitä askelkiviä ja reunamille sekä tarhan takaosaan isompia kiviä joiden päällä on kiva pomppia.

3.Puupölkky
Yksi puupölkkykin laitetaan tarhaan istuma- ja mietiskelytasoksi. 


Elviira
4.Kiipeilypuu
Kiipeilypuu on tietenkin ihan pakko olla tarhassa kynsienteroitukseen ja kiipeilyyn! Pihallamme oli vanha päärynäpuu joka oli viimeiset kaksi kesää kitukasvuinen, lehdet ruskistuivat ja käpertyivät jo alkukesästä, ilmeisesti sienitauti kyseessä kun ötököitä siinä ei näkynyt. Tänä keväänä huomattiin että sen kuori on pahoin halkeillut ja toinen puoli puusta kuollut, moottorisaha siis käteen ja nyt se sai uuden elämän kissojemme kiipeilypuuna!


Kiipeilypuuhun kiinnitämme oleskelutasoja joista voi maisemia tarkkailla paremmin yläilmoista, myös muualle tarhaan tulee tasoja joissa oleilla ja pomppia. Kissanvessalle teemme pienen mökin jotta se on suojassa sateelta eikä se ole niin näkyvillä. 

Itse tarhan rakentamisesta, materiaaleista ja tarvikkeista kerron seuraavassa osassa hankintahintoineen. Pihavaja on jo hyvässä vaiheessa rakentamista, vielä olisi hiukan maisemointia ja sisustamista tekemättä. Ohratkin jo kasvavat multa-altaassa, pian pääsevät kissamme kokeilemaan tarhassa oleilua! :)

Kissatarhaa rakentamassa, osa 2 >

12 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttääpi ja kaikki tarpeelliset toiminnot on otettu hyvin huomioon;)

  VastaaPoista
 2. Kissat varmasti arvostaa!

  VastaaPoista
 3. Oi, kissat varmaan tulevat onnelliseksi tuollaisesta paikasta! :)

  VastaaPoista
 4. Ihanaa kun sä laitat sun piirtämiä suunnitelmia. Kyllä sun pitäis tulla HAMKiin opiskelemaan mun kaa =)

  VastaaPoista
 5. Komeita kisuja teillä. Tarhasta tulee varmasti kaunis ja tietty käyttökelpoinen asukeille. Tietty on kiva olla ulkona kolmisteen.

  VastaaPoista
 6. Todella hieno piirrustus! Ja niiiiiiin ihanat kissat sulla!

  VastaaPoista
 7. Todella kauniita kissoja! Kyllä ne ovat tarhansa ansainneet :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos Pirkko! Jos jokin toiminto on unohtunut meiltä niin saa vinkata! :)

  Anonyymi ja Outo Orava, toivotaan nain! :D Kyllä me jatkossa myös kuljetaan valjaissakin.

  Intianminttu, kiitos!

  Kati :D
  ei sitä koskaan tiedä mitä innostun tulevan äitiyslomani aikana päättämään... ;)

  Cheri, kiitos! :)

  Cosmos, kiitos! Nämä kisut on kyllä aivan ihania, myös luonteeltaan! :)

  Tarja kiitos! :)

  VastaaPoista
 9. Todella mielenkiinnolla seuraan tätä projektia,sillä meillä ollaan puhuttu jo parisen vuotta kissatarhan teosta.Hiltunen ulkoilee nyt ihan vapaana täällä,ei onneksi juurikaan poistu pihapiiristä,koska on leikattu ihan pikkupoikana,mutta aina on pelko kuitenkin per..ssä,että jotakin tapahtuu.

  Siperiankissa on yksi sellainen rotu,jota olen joskus meillekin suunnitellut. Porin näyttelyssä niitä nuorimmaisen kanssa sunnuntaina kävimme ihailemasa.Ehkä joskus sitten tulevaisuudessa,kun pihassa on tarha ja minun syöpähoidot ohitse :)

  VastaaPoista
 10. Katja voin todellakin suositella siperiankissoja! Tosin olen kyllä aika puolueellinen kun ei mulla muita rotuja ole ollutkaan! :D

  Nämä kaverit on kyllä ihanan seurallisia ja eivät arastele vieraitakaan. :)

  VastaaPoista
 11. Kiva kissatarha ja söpöt kisulit. Olen etsimässä tarhan malli meidän neitille. Näistä kuvista ja tiedoista onkin paljon apua :D

  VastaaPoista