sidebar-right h Viron matkakertomusta | Annukan Pörriäispuutarha

Top Social

Viron matkakertomusta

24 toukokuuta 2012
Vesiputouksella

Perjantaina saavuimme laivalla Tallinnaan jossa meitä odotti bussikuljetus kohti Sagadin ja Palmsen kartanoita. Ensimmäinen pysähdys ennen kartanoita oli kuitenkin kahdeksan metrin korkuinen Jägala Jugan vesiputous joka oli kyllä vaikuttavan näköinen paikka! 
Pohjois-Viron ainoat graniittikivet on peräisisin suomesta jääkauden kuljettamina sillä viron maaperä on kalkkikivistä ja näistä kuvista sen kyllä hyvin huomaa:





Sagadin kartanot

Vesiputouksilta matka jatkui kohti länsi-viron maakuntaa ja Sagadin kartanoa. 1800-luvulla virossa oli n.1200 kartanoa joista tänä päivänä on jäljellä viitisen sataa! Sagadi sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa ja aikaisimmat tiedot siitä on peräisin jo 1400-luvulta. Kartano on ollut von Fockien suvun hallussa vuodesta 1687 vuoteen 1919. Nykyään Sagadi on Viron metsämuseon hallinnassa.






















Palmsen kartano

Seuraavaksi jatkoimme matkaa viron tunnetuimpaan kartanoon, Palmseen, joka myöskin sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa. Kartano oli Von der Pahlen -suvun hallussa vuosina 1676-1922. Vuodesta 1972 kartano on ollut osa Lahenmaan kansallispuiston aluetta. Palmsen kartano on ensimmäinen täysin kunnostettu kartano. Täällä pääsimme kiertämään vain ulkopuolella. 



















Türin kukkamarkkinoilla

Türi sijaitsee noin sata kilometriä Tallinnasta Tartoon päin. Matka sujui jouhevasti bussikuljetuksella, opas selosti mennen tullen tarinoita Viron historiasta ja virolaisista. 

Türissä meitä odotti lämmin ja aurinkoinen sää, sekä valtavan isot markkinat! Markkinat on vuosien saatossa muuttuneet kansainvälisemmiksi, myyjiä oli virosta, suomesta, ruotsista, venäjältä ja muistaakseni myös saksasta. Hintataso oli kansainvälisyyden myötä kuulemma noussut vuosien saatossa. Silti markkinoilta pystyi tekemään löytöjä. Koristekirsikkapuun ostin 15 euron hintaan ja kärhöjä viiden euron kappalehintaan. 





Markkinoilla on myynnissä taimien lisäksi paljon käsitöitä, vaatteita, pihakalusteita mökistä ja paljusta lähtien. Jopa yhden autotarvikekojunkin bongasin! 

Jos Türiin lähtee vain saadakseen taimia halvemmalla kuin suomesta, kannattaisi matkalle lähteä isommalla porukalla ja vaikka pakettiauton kanssa jotta saisi jaettua matkakustannuksia ja tuotua enemmän taimia. Meille matka oli enemmänkin lomareissu ja taimimarkkinat vain erinomainen matkakohde. Tämmöiseksi erittäin onnistunut reissu kyllä! :) 


Kuulin huhuja jostain pienemmästä kukkamarkkinoista Tallinnan lähistöllä, olisikohan joku tietoinen näistä? Vastaisi kuulemma alkuaikojen Türin kukkamarkkinoita tarjonnaltaan ja hintatasoltaan.
5 kommenttia on "Viron matkakertomusta"
  1. Vaikutti ihanalta matkalta ja komeita kartanoita! Tuonne kukkamarkkinoille kun joskus pääsis, ehkä ensi keväänä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos upeista kartanokuvista.

    Onneksi en ole päässyt poikkeamaan noilla markkinoilla;tarvitsisin varmaan isommankin välineen kaikkien taimien sun muiden härpäkkeiden kotiin kuljettamiseen :)

    VastaaPoista
  3. Tarja, kukkamarkinnoille tahtoisin minäkin uudelleen! Huomasin että Maatiaiset-yhdistys tekee kesäkuussa retken ahvenanmaalle ja taimimarkkinoille, on vaan harmillisen kallis matka että jääpi väliin...

    Katja :) Mulla ois kans pitänyt olla kantaja mukana... ;)

    Pirkko, näin on! Mielenkiintoista tutustua hieman Viron historiaan. Mulle oli täysi yllätys tuo kartanoiden lukumäärä että niitä oli niin paljon aikanaan!

    VastaaPoista
  4. Kiva näitä lueskella ja suunnitella Viron reissua... en tosin pääse juuri tuolloin markkinoiden aikaan vaan paria viikkoa ennen. Mitkähän ne pienemmät markkinat mahtaa olla?

    VastaaPoista