keskiviikko 17. elokuuta 2011

Mikä vaivaa päärynäpuuta?

Pihallamme kasvaa komea päärynäpuu joka on saanut kasvaa leikkaamatta vuosia. Tänä ja viime kesänä puuta on vaivannut jokin tauti jota en osaa nimetä. Lehdet alkavat pikkuhiljaa puhjettuaan kevään edetessä käpristyä ja ovat nyt loppukesästä melko ankean näköiset, mutta ei kuitenkaan ruskeat. Tulipolte ei siis ole kyseessä. Aiemmin en edes tiennyt onko kyseessä kirsikkapuu vai jokin muu. Hedelmät puu on tiputtanut kuivahtaneina rusinoina pois ollessaan kirsikan kokoisia. Tänä kesänä puu kuitenkin jaksoi kasvattaa muutaman hedelmän jotka paljastivat että kyseessä tosiaan on päärynäpuu.

Olin jo antanut tälle puulle lähtötuomion mutta nyt en millään raaskisi kaataa sitä! Onkohan elvytystoimista enää mitään apua? Jos puun oksistoa karsisi, maata ympärillä lannottaisi ja harjaisi puun runkoa jäkälästä? Ötökkäruiskutus keväällä?

5 kommenttia:

 1. Onko lehden alapinnoilla hyönteisiä tai niiden munia? Vioitus voisi johtua jostain imevästä hyönteisestä (hedelmäpuupunkki). Mieleen tulee myös ravinnehäiriö ja sen aiheuttama lehtien käpristyminen ja laikkuisuus. Viime ja tämä kesä ovat olleet otollisia kasvitaudeille ja tuholaisille. Itse en ole päärynäpuiden kanssa ollut tekemisissä, ei ne oikein näillä korkeuksilla menesty, enkä omenallakaan ole vastaavaa nähnyt. Toivottavasti joku osaisi auttaa! Ehkä voisit kysellä asiasta esimerkiksi Kasvinsuojeluseuralta? Mutta älä ihmeessä vielä puuta kaada! Noita mainitsemisiasi elvytystoimia kannattaa kokeilla. Lisäksi haravoi syksyllä pudonneet lehdet ja hedelmät tarkasti pois puun alta, ja polta ne jos pystyt, puutarhakompostiin niitä ei kannata laittaa.

  VastaaPoista
 2. Ötököitä en ole mielestäni tuossa nähnyt mutta en mene vannomaan sitä varmaksi etteikö olisi kuitenkin ötököiden aikaansaannosta. Enemmän kuitenkin epäilen jotain virusperäistä tautia. En haluaisi tosiaan puuta kaataa, kestäisi niin pitkään uusilla puilla kasvaa yhtä komeiksi!

  Juu haravointi ja hedelmien keruu pitää tosiaan toteuttaa tarkasti. Viemme haravointijätteet sorttiin, polttamiseen ei taajama-alueella ole lupaa.

  VastaaPoista
 3. Tuo virusperäinen tauti oli myös mielessäni, jäi vain tekstistä pois. :) Toivottavasti syy kuitenkin löytyisi jostain. Myös puutarhamyymälöistä voisi löytyä tietäväistä henkilökuntaa, lehti vain näytteeksi mukaan ja kysymään!

  VastaaPoista
 4. selviskö koskaan mikä tauti oli päärynäpuulla, minulla sama vaiva jo useana vuotena, eikä netistäkään löydy kuin yksi kuva tämän lisäksi?

  marjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjo! Ei selvinnyt koskaan mikä puuta vaivasi. Ei seuraavanakaan vuonna toipunut, päätettiin sitten kaataa se pois. Sen runko on nyt kissatarhassa kiipeilypuuna. :)

   t.Annukka

   Poista